Engelse Wijk

De eerste gesprekken tussen ons bedrijf en de woningcorporatie l’escaut over de renovatie van de Engelse Wijk dateren al uit 2001. De bijeenkomst vond plaats op een bovenwoning aan de Schuitvaartgracht. Destijds dachten wij zo’n 2 jaar nodig te hebben voor de voorbereiding. Helaas, het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar in juni 2012 was het dan toch zover. De renovatie van de 1e fase bestaande uit 37 woningen was een feit.

Het betreft een renovatie op hoog niveau. De voormalige onder- en bovenwoning worden samengevoegd tot 1 ruime woning. Het gehele binnenwerk wordt gestript, veelal tot op de kale muur. Alle gevelkozijnen worden vervangen en de daken krijgen nieuwe frisse rode dakpannen. Ook de goten, hemelwaterafvoeren en boeiboorden worden compleet vernieuwd. Tevens krijgen de woningen een uitbouw aan de achterzijde. Binnen is kortweg gezegd alles splinternieuw, afwerking en installaties worden helemaal conform de eisen van deze tijd uitgevoerd. Na de renovatie volgt de aanleg van de enorme binnentuin, een ware metamorfose zal het gevolg zijn. De naam “spookstad” voor deze wijk zal dan voor altijd verleden tijd zijn.

Eind 2012 heeft l’escaut besloten nog 9 woningen te renoveren, zodat nu alle woningen rondom het binnenterrein allemaal dezelfde uitstraling hebben.

Nadat de 1e fase bijna is afgerond, heeft l’escaut begin mei 2013 toch besloten ook de 2e fase, bestaande uit totaal 39 woningen te renoveren. Eerst waren er plannen om gezien de hoge renovatiekosten, de woningen uit fase 2 aan particulieren aan te bieden als kluswoningen. Mocht dit niet lukken, dan werd overwogen de woningen te verkopen aan bedrijven en/of investeerders die dan de woningen op zouden knappen. Het gevaar dat geen eenheid zou ontstaan tussen de woningen onderling was in beide gevallen groot. Uiteindelijk heeft l’escaut na diverse studies en nadere onderzoeken toch het besluit genomen 27 woningen te renoveren conform fase 1. Eén woning aan de Schuitvaartgracht wordt gesloopt. 11 woningen gelegen aan de Schuitvaartgracht/Bonedijkestraat worden omgebouwd tot studentenhuisvesting.

Meer weten over dit project?

Wij vertellen u graag meer over onze projecten. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Joost Pluijlaar Technisch directeur