(759) Restauratie Abdijkerken Middelburg

(759) Restauratie Abdijkerken Middelburg

De Abdijkerk is feitelijk de oorsprong van Middelburg. Oorspronkelijk stond hier een klooster. De kloostergangen en kruidentuin zijn hiervan nog de stille getuigen. Nadien is op de plek van het klooster de gezichtsbepalende Abdijtoren gebouwd, in de volksmond "Lange Jan" genoemd. Pas later zijn tegen deze toren de Koorkerk en de Nieuwe Kerk gebouwd.

 

Het restauratiewerk van de Nieuwe Kerk van het Abdijcomplex wordt door onze specialisten uitgevoerd in opdracht van Rijksgebouwendienst. In september 2007 zijn we gestart met de werkzaamheden en op 24 mei 2008 mag van de uitgevoerde werkzaamheden niets meer te zien zijn. Op 24 mei reikt koningin Beatrix hier namelijk de Freedom Awards uit.   

 

Het glas-in-lood is verwijderd, schoongemaakt en herplaatst. Alle ramen zijn er uit geweest. Men spreekt dan over 800 panelen x 20 ruitjes. Het dak van de Abdijkerk is voorzien van een nieuwe leibedekking. Op het dak zijn de goten vervangen door nieuwe koperen goten, die in cascade zijn geplaatst, zodat met een enkele hemelwaterafvoer kon worden volstaan. Aan de buitengevel is het metsel- en voegwerk hersteld, alsmede het natuursteenwerk van gevels en ramen waar nodig vervangen. Om het geheel af te ronden is de kerk aan de buitenzijde geschilderd. 

 

Op 24 mei heeft koningin Beatrix niets gemerkt van onze werkzaamheden. De kerk stond er weer spic en span bij.

 

Samenstelling projectteam:

William Voet (projectleider) Bram Peene (uitvoerder) Krijn Wielemaker (werkvoorbereider)