(778) Restauratie Lantaarn Oostkerk Middelburg

(778) Restauratie Lantaarn Oostkerk Middelburg

De Oostkerk is voor de Bouwgroep een geliefd monument. Niet in de laatste plaats, omdat wij al meerdere keren restauratiewerkzaamheden aan deze kerk mochten uitvoeren, maar ook omdat de Oostkerk een echte koepelkerk is en nog steeds in authentieke staat. Sinds de bouw in 1647 -1667 is er nauwelijks iets aan deze kerk veranderd. De Oostkerk is een achtkantige koepelkerk, uitgevoerd in de classistische barokstijl, naar een ontwerp van Pieter Post en Arent van 's-Gravenzande.

 

Onze restauratiemedewerkers hebben herstelwerkzaamheden verricht aan het glas-in-lood van de ramen van de lantaarn. Het lood van de zes meter hoge ramen is door ouderdom poreus geworden, waardoor er lekkages zijn ontstaan. Deze lekkage was al bij de vorige grootschalige restauratie in 1995 en 1996 door ons bedrijf uitgevoerd, geconstateerd. Destijds was er evenvoudig weg geen geld voor het herstel van de lantaarn. Nu, twaalf jaar later kon de klus worden geklaard.

 

Het werk is begeleid door de restauratieafdeling van architectenbureau Rothuizen van Doorn 't Hooft te Middelburg. Het werk is in oktober 2008 afgerond en opgeleverd aan het Kerkbestuur.   

 

Samenstelling projectteam:

William Voet (projectleider) Bram Peene (uitvoerder) Krijn Wielemaker (werkvoorbereider)

 

 

Luchtfoto's: Peter Buteijn Vlissingen