(818) Restauratie "Beeldenhuis" Vlissingen

(818) Restauratie "Beeldenhuis" Vlissingen

Het huis is in 1730 gesticht door Jan Westerwijk, naar een ontwerp van J.P. Baurscheidt de Jonge en in 1933 overgeplaatst van de Dokkade naar de Hendrikstraat, waarbij het interieur een typische jaren '30 uitmonstering heeft gekregen.

 

Begin 2008 kocht de heer Gideon Hoogstrate het Beeldenhuis aan de Hendrikstraat 25 en was voornemens het hele pand van boven tot onder te (laten) restaureren. Eind 2008 beschrijft hij zijn plannen in de PZC: de gevel gaat terug in oude staat met witte beelden en het bordes in bladgoud. Dan moet het hele interieur nog. Dat is immers verre van origineel en als Hoogstrate ergens niet van houdt ..... Dus: hup, die Art Deco-tegeltjes  en -deurlijsten eruit en alles wat barok is, erin. Zelfs alle plafonds krijgen ornamenten, de trappen authentieke spijlen. Als het aan Hoogstrate ligt, krijgt het huis straks precies de sfeer van vroeger, aan de Dokhaven.

 

Grootse plannen dus. Eind 2009 zijn we gestart met de 1e fase: het restaureren van de voorgevel.

De werkzaamheden bestaan in hoofdzaak uit het restaureren van de natuursteenwerken aan beelden, balustrade en tympaan. Ook het gevelmetselwerk en voegwerk wordt gerestaureerd en hekwerken worden waarnodig hersteld. Natuurlijk wordt ter afronding alles netjes geschilderd. De werkzaamheden hebben ongeveer vier maanden in beslag genomen.

 

 

Samenstelling projectteam:

William Voet (projectleider), Krijn Wielemaker (werkvoorbereiding) en Bram Peene (utvoerder)