Restauratie standbeeld Michiel de Ruyter en Bastion Vlissingen

Restauratie standbeeld Michiel de Ruyter en Bastion Vlissingen

Michiel de Ruyter. Wie kent hem niet?

Michiel werd geboren in 1607. Het verhaal gaat dat hij in dienst als touwslagersjongen bij de Vlissingse reder Cornelis Lampsins, de Sint Jacobskerk beklom. Niet per trap, maar buitenom. De Ruyter klom op tot kapitein op een van Lampsins schepen, o.a. als kaper. Hij verdiende daarmee een bescheiden kapitaal, wilde in 1652 stoppen met werken en kocht toen een huis aan de Nieuwstraat 13. In hetzelfde jaar begon echter de eerste Engelse Zeeoorlog en werd Michiel benaderd door de Zeeuwse admiraliteiten. Michiel vertrok in 1653 naar Amsterdam en bracht het tot vice-admiraal van Holland en Amsterdam. Hij sneuvelde uiteindelijk in de strijd tegen de Fransen bij Syracuse op 29 april 1676. Hij werd begraven in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

 

Op het Keizersbolwerk staat een standbeeld dat in 1841 werd onthuld en oorspronkelijk een plek had op het De Ruyterplein. Bijna 50 jaar later, in 1894, verhuisde het beeld naar een prominente plaats aan het begin van de boulevard. De kanonnen, in 1905 ter weerszijde van het beeld geplaatst, zijn opgevist uit de Straat van Messina en geschonken door de Italiaanse regering.

 

(Bron: gemeente Vlissingen)   

 

Op advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is de sokkel vervangen door een nieuwe hardstenen sokkel. Tevens is het gietijzeren beeld gerestaureerd. 

 

Michiel staat er weer netjes bij en kijkt uit over zijn vertrouwde Westerschelde (en bij helder weer de Noordzee).

 

Samenstelling projectteam:

William Voet (projectleiding), Mark geuze (uitvoering).