(809) Lombardstraat Middelburg

(809) Lombardstraat Middelburg

De Latijnse school is al sinds de veertiende eeuw in gebruik. Tot in 2008 werd er nog lesgegeven, nu wordt een gedeelte gerenoveerd tot woon-werkgebouw. 

 

Initiatiefnemers zijn Ben Westenburger en Corina Schoonen, die zich ten doel hebben gesteld het project volgens het principe van passief bouwen te renoveren. Er wordt gestreefd naar een zo klein mogelijke CO2-uitstoot, zonder in te boeten aan wooncomfort. Het is voor het eerst dat in Nederland een monument op het niveau van een passiefhuis wordt gebracht. 

 

Door een goed doordacht restauratie-ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede isolatie en kierdichting kan warmte nauwelijks meer ontsnappen uit het gebouw. Hierdoor is er nog maar weinig energie nodig om in de winter de woning op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen, zoals de zon en interne warmtebronnen (o.a. bewoners en huishoudelijke apparaten) voor bijna alle benodige warmte. In de zomer garanderen de isolatie, de bouwmassa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat.

 

Voor aanvullende verwarming en koeling is vanwege de hoge ruimtes (4,5 meter), gekozen voor een vloerstralingssysteem. Voor het energieverbruik dat aanvullend nodig is, wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen- en technieken, bijvoorbeeld warmte- en koudeopslag in de bodem, panelen die elektriciteit opwekken en zonneboilers. Niet alleen het energieverbruik voor verwarming (doel is 15 kWh/m2), maar ook het totale energieverbruik voor het gebouw mag niet meer dan 120 kWk/m2 per jaar bedragen.

 

Het ontwerp is van RDH-architecten uit Middelburg. Trecodome Roosendaal is adviseur bouwfysica en PHPP, DWA Bodegraven is adviseur m.b.t. het installatie- en energieadvies. Schoonen Elektro uit Middelburg verzorgt de E-installatie en Wolter & Dros uit Heinkeszand de W-installatie. Ons bedrijf is als bouwkundig aannemer / restaurateur op dit project werkzaam.

 

De monumentenstatus stelt wel eisen aan de renovatie; de buitenzijde van de tuingevel mag niet worden aangepast, evenals het zinken dak en de schoorsteen.. Aan de binnenzijde zitten enkele antieke betegelde muren die intact moeten blijven. Ook aan de straatzijde van het pand moeten bepaalde delen ongewijzigd worden gelaten.

 

De combinatie Rijksmonument en toepassing van de meest innovatieve bouw-en installatietechnieken voor Passief Bouwen vraagt veel van de kwaliteit van de bouwpartners en leveranciers. Dit maakt  restauratie tot een uniek project dat niet alleen regionaal, maar ook landelijk gevolgd zal worden.

 

De bouw is te volgen via de website: www.passiefrestaureren.nl

 

Projectteam: William Voet (projectleider) Edwin Schinkel (werkvoorbereider) en Mark Geuze (uitvoerder)